Przetłumacz stronę

Imieniny obchodzą

Dzisiaj: Niny Celiny
Jutro: Albiny Zdzislawy
Pojutrze: Olimpii Lazarza

Życzymy wszystkiego najlepszego.

Pogoda



Odwiedziło nas

Dzisiaj9
Wczoraj47
W tygodniu335
W miesiącu946
Razem234629
Aktualności
Informacja o zamianie terminów dni pracujących Drukuj Email
Wpisany przez Anna Kamola   
piątek, 30 listopada 2018 14:59

Uprzejmie informujemy, że w dniach 1 oraz 8 grudnia 2018 r. (soboty) Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza w Lublinie będzie czynna. Jednocześnie informujemy, że 24 i 31 grudnia 2018 r. będą dniami wolnymi od pracy.

 
Szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych klientów przez Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą w Lublinie Drukuj Email
Wpisany przez Anna Kamola   
poniedziałek, 28 maja 2018 11:38
  1. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza w Lublinie (dalej: OSCHR Lublin). Możesz się z nami skontaktować w następujący sposób:
    • listownie na adres: 20-810 Lublin, ul. Sławinkowska 5
    • przez e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
    • telefonicznie: (81) 742-63-01
  2. Na Inspektora ochrony danych wyznaczyliśmy Pana Pawła MITURSKIEGO. Jest to osoba, z którą możesz się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych. Z inspektorem możesz się kontaktować w następujący sposób: listownie na adres: 20-810 Lublin, ul. Sławinkowska 5 przez e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. telefonicznie: (81) 742-63-01
  3. Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe, aby: ewidencjonować osoby korzystające z usług OSChR w Lublinie.
  4. Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie Twojej wyraźnej zgody, którą możesz wycofać w dowolnym momencie. Art. 6 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
  5. Będziemy przechowywać Twoje dane do czasu:
    • wycofania przez Ciebie zgody na przetwarzanie danych osobowych.
  6. Nie będziemy przekazywać Twoich danych osobowych.
  7. Przysługują Ci następujące prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych:
    • prawo do wycofania zgody,
    • prawo dostępu do Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania sprostowania Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania usunięcia Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych,
    Aby skorzystać z powyższych praw, skontaktuj się z nami lub z naszym inspektorem ochrony danych (dane kontaktowe w punktach 1 i 2 powyżej).
    Prawo wycofania zgody
    Twoje dane osobowe są przetwarzane na podstawie zgody. W związku z tym masz prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie Twojej zgody przed jej wycofaniem. Zgodę możesz wycofać poprzez złożenie odpowiedniego pisma.
    Prawo wniesienia skargi do organu
    Przysługuje Ci także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  8. Obowiązek podania przez Ciebie danych osobowych wynika w szczególności z przepisów prawa wskazanych w pkt 4 powyżej.
Poprawiony: poniedziałek, 28 maja 2018 12:40
 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Operacja mająca na celu zakup młynów glebowych związany z realizacją monitoringu gleb w ramach PROW 2014 -2020, współfinansowana jest ze Środków Unii Europejskiej w ramach działania pomocy technicznej.

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywany wynik operacji: zapewnienie odpowiedniego wsparcia dla instytucji odpowiedzialnych za monitorowanie działań określonych w przepisach.


"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Operacja mająca na celu zakup zestawów aparatury laboratoryjnej współfinansowana
jest ze Środków Unii Europejskiej w ramach działania pomocy technicznej.

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywany wynik operacji: zapewnienie odpowiedniego wsparcia dla instytucji
odpowiedzialnych za monitorowanie działań określonych w przepisach.

 
Azot w glebie Drukuj Email
wtorek, 18 lutego 2014 14:16

AZOT W GLEBIE


azot w glebie

Azot (N) potrzebny jest roślinom jako materiał budulcowy białek i kwasów nukleinowych. Wchodzi też w skład witamin, nukleotydów, alkaloidów i chlorofilu. Warunkuje prawidłowy rozwój roślin uprawnych, pobudza wzrost części podziemnych i nadziemnych roślin, nadając im intensywnie zieloną barwę. Wydłużając okres wegetacji reguluje także zużycie innych składników pokarmowych, takich jak np.: potas czy fosfor. Dlatego makroelement ten jest jednym z najważniejszych pierwiastków wpływających na wielkość i jakość plonu.

 

Wizualnym objawem niedostatku azotu jest jasnozielony kolor liści i łodyg oraz wątły pokrój roślin. W skrajnych przypadkach niedostatku tego pierwiastka liście roślin żółkną, a ich słabo wykształcone owoce przedwcześnie dojrzewają. Niemniej niebezpieczny jest również nadmiar tego makroskładnika. Rośliny przenawożone azotem mają ciemnozielony kolor i wytwarzają bardzo dużą masę (duże liście, w znacznej ilości, grube łodygi), owoce są nieliczne i słabo wykształcone. Przeazotowanie roślin wydłuża znacznie okres ich wegetacji oraz powoduje kumulację azotanów, co jest niebezpieczne dla zdrowia człowieka, a także niekorzystne z punktu żywienia zwierząt.

Poprawiony: wtorek, 18 lutego 2014 19:30
Więcej…
 
Znaczenie boru dla upraw sadowniczych Drukuj Email
wtorek, 19 lutego 2013 13:39

ZNACZENIE BORU DLA UPRAW SADOWNICZYCH.

 

Bor wpływa na funkcjonowanie i podziały komórek, zwiększa efektywność pobierania składników pokarmowych, zwłaszcza: azotu, potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Bor uczestniczy w procesie kiełkowania pyłku oraz wzrostu łagiewki pyłkowej, co polepsza zapłodnienie kwiatów, a w konsekwencji zawiązywanie owoców.

Objawy niedoboru boru:

  • pąki kwiatowe rozwijają się nieprawidłowo, zamierają kwiaty (szczególnie u grusz),
  • liście wierzchołkowe są chlorotyczne, wąskie, kruche, z nekrozami na brzegach,
  • wzrost pędów jest ograniczony, może dochodzić do zamierania wierzchołków pędów oraz nekroz i łuszczenia się kory na pniach,
  • owoce są zdrobniałe zniekształcone, ordzawione, skorkowaciałe, mało smaczne, mają tendencję do wcześniejszego dojrzewania i opadania,
  • na czereśniach zawiązywanie owoców jest słabsze, obserwuje się często obfite opadanie zawiązków (miękka pestka, brak nasiona w pestce), owoce są zdrobniałe zniekształcone z wyraźnymi plamami, mało smaczne, mają tendencję do wcześniejszego dojrzewania, liście pożółkłe z zaschniętymi brzegami

Liście wierzchołkowe jabłoni są wydłużone i kruche Deformacje, drobnienie oraz korkowacenie owoców jabłoni Kora pni jabłoni łuszczy się i pęka (tzw. chropowatość kory)
Poprawiony: wtorek, 19 lutego 2013 14:41
Więcej…
 
ZASOLENIE GLEB I PODŁOŻY OGRODNICZYCH Drukuj Email
Wpisany przez Ewa Suska-Jakubczak   
poniedziałek, 18 lutego 2013 19:12

ZASOLENIE GLEB I PODŁOŻY OGRODNICZYCH

Zasolenie to sumaryczne stężenie rozpuszczalnych soli w glebie lub podłożu. Najsilniej na zasolenie wpływają aniony azotowe, chlorkowe, siarczanowe i boranowe, następnie kationy sodu, potasu, amonu, glinu, żelaza, jak również kwaśne węglany sodu, potasu i magnezu. Słabszy wpływ wywierają fosforany, zaś wapń może mieć działanie łagodzące. Silniej na zasolenie wpływają aniony niż kationy, co związane jest z ich słabszą sorpcją fizyko-chemiczną.

Zasolenie może być spowodowane naturalnym nagromadzeniem się soli w glebie  i powstaniem gleb słonych lub może być konsekwencją nieracjonalnej działalności człowieka. Główne przyczyny zasolenia podłoży ogrodniczych to niewłaściwe nawożenie oraz  stosowanie nieodpowiedniej wody do podlewania.

Poprawiony: środa, 02 marca 2016 12:10
Więcej…
 
Wpływ zawartości próchnicy na rolniczą przydatność gleb Drukuj Email
czwartek, 19 kwietnia 2012 18:07

Wpływ zawartości próchnicy na rolniczą przydatność gleb.


Jednym z podstawowych składników gleby, decydującym o jej żyzności jest materia organiczna. Kształtuje ona fizyczne, fizykochemiczne i biochemiczne właściwości gleby. W jej skład wchodzą obumarłe szczątki roślinne i zwierzęce, produkty ich rozkładu oraz wtórnej syntezy. Tę część materii organicznej, która całkowicie zatraciła swoją anatomiczną i morfologiczną strukturę tkanek, określa się mianem próchnicy. W glebach mineralnych użytkowanych rolniczo próchnica stanowi 80-90% całej substancji organicznej gleby. Z tego powodu przyjmuje się, że pojęcie materii organicznej jest synonimem próchnicy.

Poziom próchniczy jest najwyższym poziomem gleby, znajdującym się tuż pod okrywą roślinną. Jego miąższość wynosi ok. 10 cm. W pionowym przekroju profilu glebowego widoczny jest jako najciemniejsza warstwa (A). Na tym właśnie poziomie, zachodzi proces humifikacji, który daje początek próchnicy. Powstawanie i rozkład próchnicy jest procesem ciągłym, ale zachodzącym bardzo wolno. Szacuje się, że powstanie 1 cm tego poziomu, w zależności od miejscowych warunków trwa od 200 do 500 lat.

Poprawiony: czwartek, 19 kwietnia 2012 20:01
Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 2