Przetłumacz stronę

Imieniny obchodzą

Dzisiaj: Boguslawa Tekli
Jutro: Gerarda Teodora
Pojutrze: Aurelii Ladyslawa

Życzymy wszystkiego najlepszego.

Pogoda



Odwiedziło nas

Dzisiaj19
Wczoraj113
W tygodniu642
W miesiącu2578
Razem193910
Polskie Centrum Akredytacji
Aktualności

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Operacja mająca na celu zakup zestawów aparatury laboratoryjnej współfinansowana
jest ze Środków Unii Europejskiej w ramach działania pomocy technicznej.

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywany wynik operacji: zapewnienie odpowiedniego wsparcia dla instytucji
odpowiedzialnych za monitorowanie działań określonych w przepisach.

 
Informacja o badaniach monitoringowych prowadzonych przez stacje chemiczno-rolnicze Drukuj Email
Wpisany przez Katarzyna Stanisławska   
poniedziałek, 29 maja 2017 10:32

Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza w Lublinie informuje, że na zlecenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi szeroki monitoring gleb. W bieżącym roku jednym z elementów monitoringu są prace obejmujące wykonanie badań gleb bogatych w węgiel organiczny. Prowadzone badania obejmują wykonanie przez specjalistę terenowego odkrywki glebowej, pomiary miąższości warstw w profilu glebowym oraz pobranie próbek na analizy laboratoryjne.

Lokalizacja punktów kontrolnych została wyznaczona przez IUNG-PIB w Puławach. Punkty identyfikowane są z wykorzystaniem urządzeń GPS. Biorąc pod uwagę, że badania są całkowicie anonimowe trudno jest nam dotrzeć do właścicieli działek ewidencyjnych.

W związku z powyższym OSChR w Lublinie zwraca się z uprzejmą prośbą o wyrażenie zgody na pobieranie przez pracowników próbek do badań na terenie Państwa gospodarstwa. Badania są całkowicie anonimowe i bezpłatne. Po wykonaniu odkrywki glebowej i pobraniu próbek, pracownicy OSChR są zobowiązani do przywrócenia stanu wyjściowego terenu.


Pismo Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - znak: SAR.an.50.1.2017 [pdf]

Poprawiony: poniedziałek, 29 maja 2017 10:40
 
Koszt analizy podstawowej próby rolniczej Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 13 czerwca 2016 17:39

OSChR w Lublinie informuje, że cena podstawowej analizy pH, fosfor, potas, magnez dla upraw rolniczych wynosi 13.12 zł brutto.


  • Cennik uproszczony [PDF].
  • Dz.U. 2014, poz. 1210

    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości i sposobu uiszczania opłat za zadania wykonywane przez okręgowe stacje chemiczno-rolnicze.

    D20141210.pdf

 

Płatności prosimy dokonywać na konto bankowe
NBP O/O Lublin 45 1010 1339 0000 8422 3100 0000

Poprawiony: sobota, 24 czerwca 2017 10:11
 
Azot w glebie Drukuj Email
wtorek, 18 lutego 2014 14:16

AZOT W GLEBIE


azot w glebie

Azot (N) potrzebny jest roślinom jako materiał budulcowy białek i kwasów nukleinowych. Wchodzi też w skład witamin, nukleotydów, alkaloidów i chlorofilu. Warunkuje prawidłowy rozwój roślin uprawnych, pobudza wzrost części podziemnych i nadziemnych roślin, nadając im intensywnie zieloną barwę. Wydłużając okres wegetacji reguluje także zużycie innych składników pokarmowych, takich jak np.: potas czy fosfor. Dlatego makroelement ten jest jednym z najważniejszych pierwiastków wpływających na wielkość i jakość plonu.

 

Wizualnym objawem niedostatku azotu jest jasnozielony kolor liści i łodyg oraz wątły pokrój roślin. W skrajnych przypadkach niedostatku tego pierwiastka liście roślin żółkną, a ich słabo wykształcone owoce przedwcześnie dojrzewają. Niemniej niebezpieczny jest również nadmiar tego makroskładnika. Rośliny przenawożone azotem mają ciemnozielony kolor i wytwarzają bardzo dużą masę (duże liście, w znacznej ilości, grube łodygi), owoce są nieliczne i słabo wykształcone. Przeazotowanie roślin wydłuża znacznie okres ich wegetacji oraz powoduje kumulację azotanów, co jest niebezpieczne dla zdrowia człowieka, a także niekorzystne z punktu żywienia zwierząt.

Poprawiony: wtorek, 18 lutego 2014 19:30
Więcej…
 
Znaczenie boru dla upraw sadowniczych Drukuj Email
wtorek, 19 lutego 2013 13:39

ZNACZENIE BORU DLA UPRAW SADOWNICZYCH.

 

Bor wpływa na funkcjonowanie i podziały komórek, zwiększa efektywność pobierania składników pokarmowych, zwłaszcza: azotu, potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Bor uczestniczy w procesie kiełkowania pyłku oraz wzrostu łagiewki pyłkowej, co polepsza zapłodnienie kwiatów, a w konsekwencji zawiązywanie owoców.

Objawy niedoboru boru:

  • pąki kwiatowe rozwijają się nieprawidłowo, zamierają kwiaty (szczególnie u grusz),
  • liście wierzchołkowe są chlorotyczne, wąskie, kruche, z nekrozami na brzegach,
  • wzrost pędów jest ograniczony, może dochodzić do zamierania wierzchołków pędów oraz nekroz i łuszczenia się kory na pniach,
  • owoce są zdrobniałe zniekształcone, ordzawione, skorkowaciałe, mało smaczne, mają tendencję do wcześniejszego dojrzewania i opadania,
  • na czereśniach zawiązywanie owoców jest słabsze, obserwuje się często obfite opadanie zawiązków (miękka pestka, brak nasiona w pestce), owoce są zdrobniałe zniekształcone z wyraźnymi plamami, mało smaczne, mają tendencję do wcześniejszego dojrzewania, liście pożółkłe z zaschniętymi brzegami

Liście wierzchołkowe jabłoni są wydłużone i kruche Deformacje, drobnienie oraz korkowacenie owoców jabłoni Kora pni jabłoni łuszczy się i pęka (tzw. chropowatość kory)
Poprawiony: wtorek, 19 lutego 2013 14:41
Więcej…
 
ZASOLENIE GLEB I PODŁOŻY OGRODNICZYCH Drukuj Email
Wpisany przez Ewa Suska-Jakubczak   
poniedziałek, 18 lutego 2013 19:12

ZASOLENIE GLEB I PODŁOŻY OGRODNICZYCH

Zasolenie to sumaryczne stężenie rozpuszczalnych soli w glebie lub podłożu. Najsilniej na zasolenie wpływają aniony azotowe, chlorkowe, siarczanowe i boranowe, następnie kationy sodu, potasu, amonu, glinu, żelaza, jak również kwaśne węglany sodu, potasu i magnezu. Słabszy wpływ wywierają fosforany, zaś wapń może mieć działanie łagodzące. Silniej na zasolenie wpływają aniony niż kationy, co związane jest z ich słabszą sorpcją fizyko-chemiczną.

Zasolenie może być spowodowane naturalnym nagromadzeniem się soli w glebie  i powstaniem gleb słonych lub może być konsekwencją nieracjonalnej działalności człowieka. Główne przyczyny zasolenia podłoży ogrodniczych to niewłaściwe nawożenie oraz  stosowanie nieodpowiedniej wody do podlewania.

Poprawiony: środa, 02 marca 2016 12:10
Więcej…
 
Wpływ zawartości próchnicy na rolniczą przydatność gleb Drukuj Email
czwartek, 19 kwietnia 2012 18:07

Wpływ zawartości próchnicy na rolniczą przydatność gleb.


Jednym z podstawowych składników gleby, decydującym o jej żyzności jest materia organiczna. Kształtuje ona fizyczne, fizykochemiczne i biochemiczne właściwości gleby. W jej skład wchodzą obumarłe szczątki roślinne i zwierzęce, produkty ich rozkładu oraz wtórnej syntezy. Tę część materii organicznej, która całkowicie zatraciła swoją anatomiczną i morfologiczną strukturę tkanek, określa się mianem próchnicy. W glebach mineralnych użytkowanych rolniczo próchnica stanowi 80-90% całej substancji organicznej gleby. Z tego powodu przyjmuje się, że pojęcie materii organicznej jest synonimem próchnicy.

Poziom próchniczy jest najwyższym poziomem gleby, znajdującym się tuż pod okrywą roślinną. Jego miąższość wynosi ok. 10 cm. W pionowym przekroju profilu glebowego widoczny jest jako najciemniejsza warstwa (A). Na tym właśnie poziomie, zachodzi proces humifikacji, który daje początek próchnicy. Powstawanie i rozkład próchnicy jest procesem ciągłym, ale zachodzącym bardzo wolno. Szacuje się, że powstanie 1 cm tego poziomu, w zależności od miejscowych warunków trwa od 200 do 500 lat.

Poprawiony: czwartek, 19 kwietnia 2012 20:01
Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 2