Przetłumacz stronę

Imieniny obchodzą

Dzisiaj: Olafa Marty
Jutro: Julity Piotra
Pojutrze: Ignacego Lubomira

Życzymy wszystkiego najlepszego.

Pogoda

Odwiedziło nas

Dzisiaj6
Wczoraj60
W tygodniu66
W miesiącu1787
Razem69485
Polskie Centrum Akredytacji
Drukuj Email
Wpisany przez Ewa Suska   
sobota, 26 marca 2011 10:45

ANALIZA GLEBY PODSTAWĄ RACJONALNEGO NAWOŻENIA

Stosowanie racjonalnego, opartego na kompleksowej analizie gleby i liści nawożenia, umożliwia sadownikom i plantatorom warzyw uzyskanie wysokiego jakościowo plonu oraz niższych kosztów produkcji.

 

Gleba jest głównym źródłem składników mineralnych. Analiza potrzeb pokarmowych roślin nie może odbyć się bez znajomości aktualnego pH i zasobności danej gleby w składniki pokarmowe. Przy nawożeniu roślin należy również brać pod uwagę znajdujące się w glebie makro- i mikroelementy.

 

glebaCzęsto rośliny nawożone są w sposób nieodpowiedni. Dzieje się tak dlatego, że nawozi się je według pewnych schematów, które nie uwzględniają zasobności gleby. Nawożenie takie odbywa się zwykle na podstawie wymagań pokarmowych roślin, czyli ilości składników jaką roślina, w zależności od gatunku, pobiera na wytworzenie określonego, planowanego plonu.
Skutków niedoborów makro- i mikroelementów nie trzeba wyjaśniać. Warto jednak przypomnieć, że zarówno niedobory, jak i nadmiar składników są bardzo niekorzystne.

Systematyczne wykonywanie  analiz glebowych umożliwiają plantatorom poznanie rzeczywistych ilości składników pokarmowych dostępnych dla roślin. Istnieje możliwość wyrównania braków makro
i mikroelementów istniejących w glebie lub ograniczenia czy nawet rezygnacji z nawożenia danym pierwiastkiem, występującym w wystarczającej ilości.

 

Pobieranie próbek

 

Powszechnie uważa się, iż za poprawność wyników analizy odpowiada laboratorium. Okazuje się, że aż 75–80% błędów powstałych podczas analizy gleby związane jest z niewłaściwym pobraniem próbek.

Z hektara pobiera się tylko około 0,5 litra gleby, dlatego ważne jest staranne pobranie próbek jednostkowych, tak by próbka ogólna (dostarczana do laboratorium) była jak najbardziej reprezentatywna dla badanej powierzchni.

Prawidłowo pobrane próbki dostarczają niezbędnych informacji odnośnie potrzeb wapnowania oraz wysokości dawek nawozów.

 

Rodzaje analiz

 

W Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Lublinie wykonywać można analizy gleby pod uprawę roślin rolniczych, sadowniczych oraz pod uprawę roślin ogrodniczych.

W podstawowej analizie gleby pod uprawy rolnicze i sadownicze bada się zawartość fosforu fosforanowego, potasu, magnezu oraz pH (w 1 M KCl), zawartość składników podaje się w mg/100 g gleby.

Na podstawie analizy gleby lub podłoża metodą uniwersalną pod uprawę roślin ogrodniczych, uzyskujemy informacje o zawartości składników w mg/l gleby. W wersji podstawowej bada się zawartość azotu azotanowego, fosforu fosforanowego, potasu, magnezu, wapnia oraz odczyn (pH w wodzie). W analizie gleb i podłoży ogrodniczych określane jest również  zasolenie podawane w gramach NaCl na dm3 gleby. W uprawach polowych zasolenia nie określa się (zazwyczaj nie są przekraczane dopuszczalne granice), pod osłonami zasolenie gleby jest często zbyt wysokie.

W obu typach analiz można określić także zawartości mikroelementów (oznaczane inną metodą dla upraw rolniczych i ogrodniczych) czy innych pierwiastków lub właściwości gleby, np.: skład granulometryczny, zawartości próchnicy czy siarki.

 

Termin pobierania prób

 

Najwłaściwszy jest okres przed nawożeniem poprzedzającym siew lub sadzenie roślin.
Jeżeli producent nie dysponuje wiedzą na temat zasobności gleby, wskazane jest wcześniejsze wykonanie analizy gleby, na przykład po zbiorze przedplonu, jesienią. Pozwala to uniknąć nawożenia dużymi dawkami nawozów na wiosnę, przed wysianiem sadzeniem roślin. Analizy pozwalają na określenie wartości odczynu, na którego podstawie można w miarę potrzeby dość łatwo ustalić dawkę wapna.

W przypadku stwierdzenia objawów niedoborów składników mineralnych widocznych na roślinie (słaby wzrost, żółknięcie liści itp.) wskazane jest  pobranie prób i wykonanie analiz gleby w czasie wegetacji.

 

Zalecenia nawozowe

 

Zalecenia nawozowe wykonywane są pod uprawy sadownicze, ogrodnicze oraz pod trawniki.

Dawki nawozów ustala się tak, aby uzupełnić różnicę pomiędzy zawartością pierwiastka w glebie a zawartością optymalną dla uprawy poszczególnych gatunków. Wielkości te różnią się dla gatunków oraz rodzajów gleby.

Poprawiony: sobota, 14 maja 2011 08:52